Τι είναι πιο κατάλληλο ανάλογα με το φαγητό που ψήνεις στο φούρνο; Ένα γυάλινο πυρέξ ή ένα μεταλλικό ταψί; Η απάντηση είναι “εξαρτάται”! Το γυαλί είναι κακός αγωγός θερμότητας αλλά επίσης κατανέμει τη θερμότητα πιο ομοιόμορφα. Αυτό σημαίνει ότι ένα πυρέξ αργεί να ζεσταθεί αλλά όταν ζεσταθεί παραμένει ζεστό για πολλή ώρα αφότου το απομακρύνεις από το φούρνο. Αυτό σημαίνει ότι ένα πυρέξ είναι ιδανικό για φαγητά όπως λαζάνια ή ζυμαρικά φούρνου, πίτες με μαρμελάδα και φρούτα κ.ά. που θέλεις να συνεχίσουν να σιγοβράζουν και αφού σβήσεις το φούρνο. Αντίθετα, τα μεταλλικά ταψιά και ειδικά το αλουμίνιο είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, “αρπάζουν” γρήγορα και κρυώνουν γρήγορα. Είναι ιδανικά για να ψήσεις πατάτες, κουλουράκια, κρέας που θέλεις να πάρουν χρώμα αλλά να μη συνεχίσουν να ψήνονται όταν σβήσεις το φούρνο για να μην καούν. Δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιείς τα μεταλλικά ταψιά ποτέ με όξινα τρόφιμα, δηλαδή είναι ακατάλληλα για πίτες που περιέχουν φρούτα και μαρμελάδες γιατί τα οξέα των φρούτων αντιδρούν με το μέταλλο και μπορεί να χαλάσει η γεύση τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ