Ποιος είπε ότι το κέικ δεν γίνεται χωρίς αυγά και γάλα; Η Ντίνα Νικολάου μας δίνει τη νηστίσιμη εκδοχή… Το πετιμέζι δένει υπέροχα με το ελαιόλαδο και μας δίνει ένα αφράτο πεντανόστιμο γλυκό. [Πηγή]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 200 ml νερό
- 7 – 8 καρφάκια γαρίφαλου
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Ξύσμα και χυμός από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά πορτοκάλια
- 1 κ.σ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
- 400 ml ελαιόλαδο
- 2½ φλιτζάνια πετιμέζι
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 σφηνάκι τσικουδιά (ή τσίπουρο)
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το νερό, τα γαρίφαλα και την κανέλα και ζέστανε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια-δυο βράσεις
- Σούρωσε και άφησε κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε καλά με ένα πιρούνι το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε καλά με το σύρμα το ελαιόλαδο και το πετιμέζι, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα
- Πρόσθεσε το χλιαρό αρωματισμένο νερό, την τσικουδιά (ή το πετιμέζι) και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακάτεψε πολύ καλά
- Πρόσθεσε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και χτύπησε καλά. Ρίξε σταδιακά το αλεύρι (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξεις ένα πυκνό μείγμα όπως του κλασικού κέικ
- Λάδωσε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. και άδειασε εκεί το μείγμα. Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε το σουσάμι με την καστανή ζάχαρη και πασπάλισε την επιφάνεια του μείγματος.
- Ψήσε το κέικ για 50 – 60 λεπτά. Για να δω αν είναι έτοιμο βύθισε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα
- Άφησε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά, ξεφόρμαε και άφησε να κρυώσει καλά
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ