Κέικ νηστίσιμο με πετιμέζι και ελαιόλαδο

1 Ώρα και 30 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ποιος είπε ότι το κέικ δεν γίνεται χωρίς αυγά και γάλα; Η Ντίνα Νικολάου μας δίνει τη νηστίσιμη εκδοχή… Το πετιμέζι δένει υπέροχα με το ελαιόλαδο και μας δίνει ένα αφράτο πεντανόστιμο γλυκό. [Πηγή]

Συστατικά

  • 200 ml νερό
  • 7 – 8 καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Ξύσμα και χυμός από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά πορτοκάλια
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 400 ml ελαιόλαδο
  • 2½ φλιτζάνια πετιμέζι
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά (ή τσίπουρο)
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το νερό, τα γαρίφαλα και την κανέλα και ζέστανε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια-δυο βράσεις
  • Σούρωσε και άφησε κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε καλά με ένα πιρούνι το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε καλά με το σύρμα το ελαιόλαδο και το πετιμέζι, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα
  • Πρόσθεσε το χλιαρό αρωματισμένο νερό, την τσικουδιά (ή το πετιμέζι) και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακάτεψε πολύ καλά
  • Πρόσθεσε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και χτύπησε καλά. Ρίξε σταδιακά το αλεύρι (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξεις ένα πυκνό μείγμα όπως του κλασικού κέικ
  • Λάδωσε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. και άδειασε εκεί το μείγμα. Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε το σουσάμι με την καστανή ζάχαρη και πασπάλισε την επιφάνεια του μείγματος.
  • Ψήσε το κέικ για 50 – 60 λεπτά. Για να δω αν είναι έτοιμο βύθισε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα
  • Άφησε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά, ξεφόρμαε και άφησε να κρυώσει καλά

Tip


Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164