Γιαλαντζί είναι το ψεύτικο, το ημιτασιόν! Όχι, τα ντολμαδάκια σου δεν θα είναι καθόλου ψεύτικα. Αντίθετα θα είναι πεντανόστιμα. Πολύ απλά, για να συμβαδίσουν με τη Σαρακοστή δεν θα έχουν κιμά και θα είναι με ρύζι, μπόλικο κρεμμύδι και λεμόνι! Δηλαδή απλά απολαυστικά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- ½ κιλό ρύζι γλασέ
- 300 γρ αμπελόφυλλο
- 4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
- Ελαίολαδο
- Αλάτι, Πιπέρι
- 1 μεγάλο λεμόνι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε ένα αντικολλητικό σκεύος (αρκετά βαθύ) βάλε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σόταρε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο
- Πρόσθεσε το ρύζι, τον άνηθο και το δυόσμο και συνέχισε να ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα
- Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε ένα ποτήρι νερό. Άφησε το μείγμα να βράσει και να πήξει
- Άδειασε τη γέμιση σε ένα πυρέξ μαζί με ένα ακόμη ποτήρι νερό και ανακάτεψε καλά να κρυώσει και να πιει το νερό
- Κόψε το μίσχο και το σκληρό κάτω κομμάτι από τα αμπελόφυλλα
- Βάλε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει καλά και ζεμάτισε τα αμπελόφυλλα για 5 λεπτά
- Άπλωσέ τα σε ένα πυρέξ και σκέπασέ τα με κρύο νερό
- Βάλε όλα τα αμπελόφυλλα σε μια σειρά με το γυαλιστερό μέρος προς τα κάτω
- Πάρε με ένα κουταλάκι του γλυκού και γέμισε τα φύλλα οριζόντια στο κάτω μέρος του φύλλου
- Τύλιξε το φύλλο με τη γέμισε και δίπλωσε τα φύλλα από τις άκρες
- Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι στρώσε τα ντολμαδάκια σε κύκλους, με την άκρη προς τα κάτω
- Αφού τα στρώσεις όλα, ρίξε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και στύψε το λεμόνι
- Σκέπασε με ένα πιάτο και πρόσθεσε νερό να φτάσει ώς το γείσο του πιάτου
- Άφησε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια βγάλε τα ντολμαδάκια
Tip
Μην το "λύπηθείς" το κρεμμύδι! Η ποσότητά του είναι και το μυστικό της επιτυχίας του ντολμά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ