Οι πίτες είναι το άλφα και το ωμέγα της Σαρακοστής και αυτή εδώ περιέχει τα καλύτερα υλικά για να γίνει πεντανόστιμη: κάστανα, πράσο, ταχίνι και καρύδια!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για το φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
- 1/2 κούπα ηλιέλαιο
- 3 κουταλιές Μακεδονικό Ταxίνι
- 1 κούπα σόδα (ή μεταλλικό νερό)
- 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
- Για τη γέμιση
- 20 κάστανα ψημένα
- 200 γρ. καρύδια κοπανισμένα
- 2 πράσα (το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένα
- 4 κουταλιές της σούπας Μακεδονικό Ταxίνι
- Αλάτι
- 1 αυγό για το άλειμμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε μια λεκάνη βάλε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο και ζύμωσέ τα αρκετή ώρα, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής και ελαστική ζύμη.
- Άφησε τη ζύμη για 1 ώρα να “ξεκουραστεί” και στο διάστημα αυτό ετοίμασε τη γέμιση.
- Πλύνε και κόψε σε ροδέλες τα πράσα και βράσ’ τα με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
- Στράγγιξέ τα να φύγουν όλα τα υγρά.
- Καθάρισε και ψιλόκοψε τα κάστανα.
- Πρόσθεσέ τα στα πράσα μαζί με τα καρύδια και λίγο αλάτι.
- Στο τέλος, πρόσθεσε το ταχίνι και ανακάτεψε όλα τα υλικά.
- Χώρισε τη ζύμη σε δύο μέρη. Με το ένα μέρος, άνοιξε φύλλο πάχους μισού εκατοστού και διαμέτρου 30 εκατοστών.
- Σήκωσε το φύλλο γύρω γύρω στα τοιχώματα του ταψιού και στρώσε πάνω του τη γέμιση
- Με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης άνοιξε και άλλο φύλλο και σκέπασε με αυτό τη γέμιση.
- Με ένα πιρούνι πάτησε τις άκρες των δύο φύλλων ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
- Στη μέση του πάνω φύλλου άνοιξε μια μικρή τρύπα για να φεύγουν οι ατμοί.
- Χτύπησε ελαφρά το αυγό με λίγο νερό και άλειψε με ένα πινέλο την τάρτα.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 1 ώρα.
Tip
Μπορείς αν θέλεις να μην σκεπάσεις την πίτα σου με το πάνω φύλλο και να την ψήσεις σαν τάρτα. Βάλε το φύλλο αυτό στην κατάψυξη για επόμενη χρήση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ