Μπορεί γιαλαντζί να σημαίνει ψεύτικο, όμως, τα ντολμαδάκια αυτά έχουν απίστευτη γεύση. Αληθινά. Φέτος, που όλα είναι διαφορετικά, τα φτιάχνεις μόνη σου και τα απολαμβάνεις την Καθαρά Δευτέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 300 γρ. αμπελόφυλλα
- 1/2 κιλό ρύζι γλασέ
- 1 μεγάλο λεμόνι
- 4 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 3 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Αρχικά, σε ένα τηγάνι, βάζεις το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρεις το κρεμμύδι. Μόλις καραμελώσει, προσθέτεις το ρύζι, τον άνηθο και το δυόσμο και ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτεις ένα ποτήρι νερό και αφήνεις το μείγμα να βράσει.
- Σε ένα μπολ, αδειάζεις το μείγμα σου, προσθέτεις ένα ποτήρι νερό και ανακατεύεις πολύ καλά.
- Καθαρίζεις τα αμπελόφυλλα και αφαιρείς το σκληρό κάτω μέρος.
- Σε μία κατσαρόλα, βάζεις το νερό να βράσει και ψήνεις τα αμπελόφυλλα για 5 λεπτά.
- Τοποθετείς τα αμπελόφυλλα στη βάση ενός πυρέξ και με ένα κουταλάκι του γλυκού αρχίζεις να τα γεμίζεις με το ρύζι. Τυλίγεις το φύλλο και το διπλώνεις, γεμίζοντας το ολοκληρωτικά.
- Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι στρώνεις τα ντολμαδάκια σε κύκλους, με την άκρη προς τα κάτω
- Αφού τα στρώσεις όλα, ρίχνεις λίγο ακόμη ελαιόλαδο και στύβεις το λεμόνι. Σκεπάζεις με ένα πιάτο και προσθέτεις λίγο νερό.
- Τα αφήνεις για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια βγάζεις τα ντολμαδάκια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ