Όταν τα όσπρια ενώνονται με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, τότε δημιουργούνται μικρά γαστρονομικά θαύματα. Όπως αυτό το παραδοσιακό πιάτο που συνοδεύει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 500 γρ. γίγαντες
- 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 700 γρ. φρέσκες ντομάτες
- 2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
Τρόπος Μαγειρέματος
- Αρχικά, από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζεις τους γίγαντες σε νερό με μαγειρική σόδα.
- Την επόμενη ημέρα, τοποθετείς τους γίγαντες σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό για 30 λεπτά.
- Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνεις το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο και το σκόρδο. Προσθέτεις τη ζάχαρη, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και μαγειρεύεις για 10 λεπτά ακόμη.
- Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα, ρίχνεις τους βρασμένους γίγαντες σε ένα ταψί και ανακατεύεις ομοιόμορφα με τη σάλτσα.
- Στο ταψί, προσθέτεις το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό και ψήνεις για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Μοιράζεις σε μπολάκια και απολαμβάνεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ