Χταπόδι σοταρισμένο, μπρεζέ και στο γκριλ με δροσερή σαλάτα από φινόκιο και μέλι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
Για το χταπόδι:
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 χταπόδι (κεφάλι και πλοκάμια χωριστά)
- 3 γλυκοκρέμμυδα σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κ. σούπας καπνιστή πάπρικα
- 2 φλ. ημίγλυκο κόκκινο κρασί
Για τη σαλάτα:
- 1 πιπερίτσα τσίλι
- 3/4 φλ. μηλόξυδο
- 3 κ. σούπας μέλι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/4 φλ. + 2 κ. σούπας ηλιέλαιο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 φινόκιο λεπτοκομμένο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθέρμανε το φούρνο στους 150 βαθμούς και σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Βάλε το μισό χταπόδι στο σκεύος, ψήσε για περίπου πέντε λεπτά την κάθε πλευρά, αφαίρεσέ το από το σκεύος και επανάλαβε με το υπόλοιπο.
- Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο σκεύος και σοτάρισε για περίπου δύο λεπτά.
- Ρίξε και την πάπρικα, ανακάτεψε για μισό λεπτό και σιγά-σιγά πρόσθεσε το κρασί και άφησε να πάρει βράση.
- Ξαναγύρισε το χταπόδι στο σκεύος, κάλυψε με το καπάκι και άφησε να σιγοβράσει στο φούρνο για περίπου μιάμιση ώρα.
- Βγάλε το σκεύος από το φούρνο και άφησε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ζωμό του.
- Σε ένα τηγάνι ψήσε την καυτερή πιπεριά σε μέτρια φωτιά για περίπου τρία λεπτά, πρόσθεσε το μηλόξυδο, το μέλι και το σκόρδο και άφησέ τα να πάρουν βράση.
- Αφαίρεσε από τη φωτιά και άφησέ τα να κρυώσουν, πριν τα πολτοποιήσεις στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο το μείγμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ηλιέλαιο και αλάτι.
- Βγάλε το χταπόδι από τους ζωμούς του, σκούπισε το δέρμα του από τα υγρά και βάλε στο μάτι την γκριλιέρα, αλείφοντας με λίγο ηλιέλαιο.
- Ψήσε το χταπόδι για περίπου τέσσερα λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Όσο είναι καυτό, άλειψέ το με λίγη από σάλτσα και σέρβιρε με τη σαλάτα από ψιλοκομμένο φινόκιο και καυτερή σάλτσα τσίλι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ