O μπακαλιάρος-σκορδαλιά είναι η παραδοσιακή συνταγή της 25ης Μαρτίου και παράλληλα ένα από τα πιο θρεπτικά και νόστιμα πιάτα. Η διατροφική αξία του μπακαλιάρου είναι μεγάλη ενώ χρειάζεται ελάχιστη προετοιμασία. Πρόκειται για ένα ελαφρύ πιάτο που ταιριάζει σε όλες τις εποχές του χρόνου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
Για τον μπακαλιάρο
- 1 κιλό παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο, κομμένο σε μερίδες
- 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα αλεύρι σκληρό
- 300 ml μπίρα
- ½ κ. γ. αλάτι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά
- 300 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου, μουλιασμένου σε νερό, καλά στραγγισμένου
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξίδι λευκό
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Πιέζεις τον μπακαλιάρο ώστε να απομακρύνεις τα περιττά υγρά.
- Σε ένα μπολ το ένα και το άλλο αλεύρι, το αλάτι και την μπίρα και ανακατεύεις μέχρι να γίνουν χυλός.
- Ζεσταίνεις σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και περιμένεις να κάψει.
- Βουτάς στον χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζεις μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα και από τις δύο του πλευρές.
- Τα αφαιρείς από το τηγάνι και τα ακουμπάς σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σκορδαλιά
- Βάζεις στο μπλέντερ το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, το λεμόνι και το μισό ελαιόλαδο.
- Χτυπάς για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο και δοκιμάζεις μη τυχόν και χρειάζεται να προσθέσεις αλάτι ή λεμόνι.
- Συνεχίζεις να χτυπάς στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει απαλή, κρεμώδη υφή.
- Τη σερβίρεις στο πλάι του μπακαλιάρου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ