Μπορεί τα Χριστούγεννα να θεωρούνται η πιο “νόστιμη” γιορτή της χρονιάς, αλλά το Πάσχα είναι εκείνο με τις περισσότερες παραδοσιακές συνταγές που… ξεπηδούν από τα έθιμα του τόπου! Ανάμεσα σε αυτές τις γαστριμαργικές δημιουργίες συναντάμε και τα διάσημα πασχαλινά κουλουράκια της Λαμπρής! Συνήθως, τα σπίτια γέμιζαν με το άρωμα του φρέσκου βουτύρου την Μ. Πέμπτη, αφού όλες οι νοικοκυρές φρόντιζαν να ψήσουν εγκαίρως τα μη νηστίσιμα κουλούρια τους, τα οποία ωστόσο επιτρεπόταν να καταναλωθούν από το βράδυ της Ανάστασης και έπειτα -αυστηρά!
Τα κουλούρια βουτύρου δεν συνοδεύονται από κάποιο θρησκευτικό συμβολισμό, αλλά παραμένουν μια παραδοσιακή πρακτική του Πάσχα που κάνει όλα τα σπίτια να μοσχοβολούν, ενώ πίσω τις “κρύβονται” τα μυστικά της καλοτυχίας και της ευημερίας. Αυτό είναι, άλλωστε, το ζητούμενο με κάθε ζύμωμα που κάνουμε στη διάρκεια του Πάσχα, όπως είναι και το τσουρέκι ή το χειροποίητο ψωμί!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γι’ αυτό και παρακάτω σου έχω τις απαραίτητες οδηγίες για να πετύχεις τα πιο αφράτα, μυρωδάτα και ταυτόχρονα τραγανά πασχαλινά κουλούρια!
Τι θα χρειαστείς:
◊ 1 φλ. βούτυρο
◊ 1 1/2 φλ. ζάχαρη
◊ 4 αυγά
◊ 1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
◊ 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
◊ 1/2 κ. γλυκού baking soda
◊ 2 κ. γλυκού baking powder
◊ 7 κ. σούπας γάλα πλήρες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και τι πρέπει να κάνεις:
♦ Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς ανάλογα με την συσκευή σου.
♦ Στο μίξερ χτύπησε το βούτυρο για αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, αυξάνοντας τον όγκο του.
♦ Πρόσθεσε σιγά- σιγά την ζάχαρη σε μικροποσότητες, ώστε να ενσωματωθεί στο βούτυρο.
♦ Σπάσε τα τρία αυγά σε ένα μπολ και άρχισε να τα προσθέτεις ένα- ένα, εναλλάξ με τον χυμό πορτοκαλιού.
♦ Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε καλά το αλεύρι με την baking soda και το baking powder.
♦ Άρχισε να προσθέτεις τα στερεά υλικά στο μίξερ με την ζύμη μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να ξεκολλάει εύκολα από τα χτυπητήρια.
♦ Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γάλα με το τελευταίο αυγό.
♦ Πλάσε τις μικρές πλεξούδες σου και τοποθέτησέ τες σε ταψί με λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί, σε σχετική απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
♦ Με ένα πινέλο, πέρασε πάνω από κάθε κουλούρι το μείγμα αυγού και γάλακτος.
♦ Και τέλος, ψήσε για 10 με 12 λεπτά και άφησε τα κουλούρια να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα μεταχειριστείς.
*Προαιρετικά μπορείς να τα πασπαλίσεις πριν το ψήσιμο με σουσάμι ή μετά το ψήσιμο με ζάχαρη, είτε κρυσταλλική, είτε άχνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ