Μαύρο ριζότο με χταπόδι

1 Ώρα και 30 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η μελάνη του χταποδιού θα κάνει ένα θαλασσινό ριζότο μελανό! Όμως η γεύση του εμπλουτίζεται από φρέσκο χταποδάκι και τόσα, μα τόσα μυρωδικά που θα σε ξετρελάνει!

Συστατικά

  • 1 μεγάλο χταπόδι βάρους περίπου 1 κιλού
  • 1 σακούλα με μελάνη από το χταπόδι
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλες ντομάτες χωρίς τη φλούδα ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Ένα ματσάκι μαϊντανό καθαρισμένο, και ψιλοκομμένο
  • Λεμόνι για το γαρνίρσμα
  • 1/4 του φλιτζανιού σκληρό ημίλευκο τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι κάνουν)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Πιπέρι και αλάτι
  • 2 με 3 φλιτζάνια λευκό ξίδι
  • 1 μπουκάλι ζωμό θαλασσινών
  • 2 1/2 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Καθάρισε το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίψε με το μισό λεμόνι. Κόψε σε μικρά κομμάτια
  • Ζέστανε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και πρόσθεσε το κρεμμύδι. Σόταρε να γυαλίσει και πρόσθεσε το χταπόδι, τη ντομάτα, 1 φύλλο δάφνης και τη μισή ποσότητα ξίδι
  • Αφησε να σιγοβράσει για λίγη ώρα και συνέχισε το βράσιμο, προσθέτοντας το υπόλοιπο ξίδι και το σκόρδο. Άφησε να ψηθεί για μισή ώρα σε πολλή χαμηλή φωτιά
  • Πρόσθεσε το ρύζι και το ζωμό, μαζί με τον μαϊντανό και λίγο πιπέρι. Συνέχισε το ψήσιμο για ένα τέταρτο της ώρας ώσπου το ρύζι να τραβήξει τα υγρά
  • Συμπλήρωσε με επιπλέον ζωμό αν χρειαστεί για ψηθεί καλά το ρύζι. 5 λεπτά πριν κατεβάσεις από τη φωτιά πρόσθεσε και την μελάνη
  • Τέλος πρόσθεσε το τυρί ανακάτεψε και σέρβιρε γαρνιρισμένο με τριμμένο μαϊντανό και φέτες λεμονιού

Tip

Το ριζότο έχει φανατικούς οπαδούς... Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου; Βρες αμέτρητες συνταγές εδώ

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164