Λαχταριστές γαρίδες στο τηγάνι με σος χειροποίητης καραμέλας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
Για την καραμέλα:
- ½ φλ. μαύρη ζάχαρη
- ⅛ κ. γλυκού ξύδι ρυζιού
Για τις γαρίδες
- 1⅓ φλ. νερό καρύδας
- 1½ κ. σούπας + έξτρα αν χρειαστεί ζάχαρη
- 1 κ. σούπας καραμέλα
- 1½ κ. σούπας + έξτρα αν χρειαστεί fish sauce
- 2 κ. σούπας βούτυρο καρύδας
- 1 μεγάλο εσαλότ σε ροδέλες
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 700 gr μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες
Τρόπος Μαγειρέματος
- Γέμισε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και άφησέ το στην άκρη.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ανακάτεψε την ζάχαρη με το ξύδι και δύο κουταλιές νερό σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη, σταμάτα να ανακατεύεις και άφησε την καραμέλα να κοχλάσει για έξι λεπτά.
- Συνέχισε να βράζεις για δύο λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πάρει σκούρο σχεδόν κόκκινο χρώμα για άλλα δύο λεπτά.
- Αφαίρεσε το κατσαρολάκι από την φωτιά και βάλ’ το στο μπολ με το κρύο νερό για να σταματήσει να ψήνεται η καραμέλα.
- Πρόσθεσε 1/4 φλιτζανιού νερό στην καυτή καραμέλα και μόλις σταματήσει να κοχλάζει, ξαναβάλε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για δύο λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε μία κουταλιά από την καραμέλα με το νερό καρύδας, την ζάχαρη και την fish sauce.
- Δοκίμασε και αυξομείωσε την ζάχαρη και την fish sauce μέχρι να γίνει επιθυμητά γλυκόξινη η σάλτσα.
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώσε το βούτυρο καρύδας και σοτάρισε το εσαλότ και το σκόρδο για τρία λεπτά.
- Πρόσθεσε το μείγμα με νερό καρύδας και άφησε να πάρει βρασμό.
- Βράσε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και πρόσθεσε τις γαρίδες, ανακατεύοντας για τέσσερα λεπτά.
- Αφαίρεσε από την φωτιά, πρόσθεσε μπόλικο πιπέρι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Σέρβιρε με ρύζι ατμού ή noodles.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ