Το χταπόδι είναι απόλυτος θαλασσινός μεζές. Αυτή η εκδοχή με μπόλικο κόκκινο κρασί και αρωματικό χυμό μανταρίνι θα γίνει η αγαπημένη σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί Μερλό
- 2 κεφαλάκια σκόρδου κομμένα στη μέση
- 1/3 φλιτζανιού μπαχάρι
- 1 μέτριο χταπόδι
- 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 φλιτζανιού κόκκινο πιπέρι ολόκληρο, και χτυπημένο σε γουδί
- 3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (μόνο τα φύλλα) για γαρνίρισμα
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα
- Για τη σος μανταρινιού: 2 φλιτζάνια χυμό μανταρίνι
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. κόκκινο ξύδι
- 1/2 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
- 2 αντσούγιες
- 1/2 πιπερίτσα
- Φυτικό λάδι
- Ντοματάκια cherry κομμένα στη μέση
- Αλάτι, πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε το κρασί, το σκόρδο, το μπαχάρι και 2 λίτρα νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
- Βύθισε το χταπόδι (που το έχεις πλύνει καλά) στο νερό για 10′ δευτερόλεπτα και βγάλτο. Επανάλαβε τη διαδικασία 3 φορές. Στο τέλος βύθισε το χταπόδι στο νερό, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ το να σιγοβράσει. Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησέ το να μαλακώσει περίπου 1,5 ώρα.
- Ζέστανε ένα μεγάλο τηγάνι που μπορεί να μπει και στο φούρνο σε μέτρια φωτιά. Ρίξε το μπέικον και μαγείρεψέ το μέχρι να γίνει τραγανό. Βάλτο σε απορροφητικό χαρτί και άφησε το λίπος του στο τηγάνι.
- Προθέρμανε το γκριλ του φούρνου στο δυνατό. Ζέστανε τη μισή σος μανταρινιού σε μέτρια φωτιά.
- Βγάλε το χταπόδι από την κατσαρόλα και άφησέ το να κρυώσει περίπου 10 λεπτά. Κόψε το κεφάλι και πέτα το. Κόψε και κράτησε μόνο τα πλοκάμια. Ό,τι περισσέψει μπορείς να το κρατήσεις για άλλη χρήση.
- Βάλε τα πλοκάμια στο τηγάνι με το λίπος του μπέικον και βάλτο στο γκριλ να καψαλιστεί. Αλατοπιπέρωσε.
- Για τη σος μανταρινιού: Βάλε το χυμό και το μέλι σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και άφησε να βράσουν μέχρι να γίνουν αραιό σιρόπι. Άφησε να κρυώσει ελαφρά. Βάλτο στο μπλέντερ μαζί με το ξύδι, τη μουστάρδα, τις αντσούγιες και την πιπεριά να γίνει ένα λείο μείγμα. Όσο το χτυπάς ρίχνε λίγο λίγο λάδι ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη σος. Αλατοπιπέρωσε.
- Βάλε τα πλοκάμια σε σκεύος μαζί με τη ζεσταμένη σος και βάλτο στο φούρνο για 5′ λεπτά.
- Για να σερβίρεις: ρίξε λίγη από την περισσευούμενη σος σε κάθε πιάτο. Στρώσε από πάνω τα φρέσκα ντοματάκια. Πασπάλισε με λίγα κόκκινα πιπέρια και φύλλα ρίγανης. Βάλε από 1 πλοκάμι σε κάθε πιάτο, πασπάλισε με μπέικον, “βρέξε” με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Tip
Να είσαι πολύ προσεκτική στη διαχείριση του χταποδιού, για να μην σκληρύνει στο ψήσιμο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ