Αν βαρέθηκες τη γεμιστή γαλοπούλα, προτίμησε μια άλλη συνταγή που θα κάνει αίσθηση και θα απογειώσει το χριτουγεννιάτικο ρεβεγιόν! Στήθος γαλοπούλας με συνοδεία μιας σος που παντρέυει τη μπάρμπεκιου με την κράνμπερι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 3 κιλά στήθος γαλοπούλας με το κόκαλο και το δέρμα σε μισά
- Μαγειρικό σπρέι
- 2 κ.σούπας μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.γλυκού πάπρικα
- 2 κ.γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1,5 κ.γλυκού αλάτι
- 1 κ.γλυκού κύμινο
- 1 κ.γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 3/4 κ.γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου-κράνμπερι: 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 κ.σούπας ηλιέλαιο
- 450 ml cranberry sauce
- 1/3 φλιτζ σος τσίλι
- 1 κ.σούπας ξύδι
- 1 κ.γλυκού Worcestershire sauce
- 1/4 κ.γλυκού πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Κάλυψε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό ταψί με εσωτερική σχαρίτσα με μαγειρικό σπρέι.
- Σε ένα μικρό μπολ βάλε τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι, το κύμινο, το τσίλι και το πιπέρι και ανακάτεψε.
- Προσεκτικά βάλε τα δάχτυλα ανάμεσα στο δέρμα και το κρέας της γαλοπούλας για να το χαλαρώσεις χωρίς να κοπεί το δέρμα.
- Ανασήκωσε το δέρμα και άλειψε το κρέας με το μίγμα μπαχαρικών. Βάλε στο πιο χοντρό σημείο του στήθους ένα θερμόμετρο φούρνου χωρίς να αγγίζει το κόκαλο.
- Ψήσε τη γαλοπούλα στην κάτω κάτω θέση του φούρνου για 20′ λεπτά.
- Μείωσε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνέχισε το ψήσιμο για 1 με 1,5 ώρα ή μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 76 βαθμούς, η γαλοπούλα να μη βγάζει αιματάκι και να έχει ψηθεί, περιχύνοντάς της με τα ζουμιά της ανα ένα τέταρτο-20 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοίμασε τη σος: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάλε το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά και ρίξε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Πρόσθεσε την cranberry sauce, την σος τσίλι, το ξύδι, την Worcestershire και το πιπέρι και άφησε να πάρουν βράση. Χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε χωρίς να σκεπάσεις την κατσαρόλα ανακατεύοντας πού και πού για 5 λεπτά ή μέχρι να πήξει και η σος είναι έτοιμη.
- Βγάλτην από το φούρνο και κάλυψέ την για 10 λεπτά με αλουμινόχαρτο πριν την κόψεις.
- Σέρβιρε με σάλτσα μπάρμπεκιου-κράνμπερι
Tip
Μπορείς να αλείψεις για ευκολία τα μπαχαρικά απευθείας στο δέρμα της γαλοπούλας, θα πρέπει όμως τα τελευταία 30 λεπτά του ψησίματος να την καλύψεις με αλουμινόχαρτο για να μην καεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ