Τα μελομακάρονα (συνταγή θα βρεις εδώ) και οι κουραμπιέδες είναι τα δύο πιο χαρακτηριστικά και παραδοσιακά γλυκά των εορτών. Σήμερα, ετοιμάσου για αχνιστούς κουραμπιέδες!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρόκος αβγού
- 1/4 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
- 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη + έξτρα για την κάλυψη
- 1/8 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ροδόνερο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Αρχικά, σε ένα μίξερ χτυπάς το βούτυρο σε μέτρια προς μεγάλη ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτεις τον κρόκο στον κάδο του μίξερ μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου και το ροδόνερο.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύεις μισό φλιτζάνι άχνη ζάχαρη με την baking soda, το αλεύρι και το αλάτι.
- Ενώ το μίξερ ανακατεύει τα υγρά υλικά σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτεις τα συστατικά του παραπάνω μπολ και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
- Αν σου φανεί η ζύμη πολύ υγρή ή κολλώδης, πρόσθεσε περισσότερο αλεύρι, μία κουταλιά την φορά, μέχρι να φτάσει να ξεκολλάει από τα δάχτυλά σου.
- Παίρνοντας δύο κουταλιές από την ζύμη, σχηματίζεις στρογγυλά μπισκότα και τα τοποθετείς σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Ψήνεις τους κουραμπιέδες για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
- Αφήνεις τους κουραμπιέδες σε μια σχάρα να κρυώσουν και επαναλαμβάνεις την διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
- Μόλις κρυώσουν αρκετά, ώστε να τους πιάσεις, τοποθέτησε τους σε μια καθαρή επιφάνεια και πασπάλισε με την άχνη ζάχαρη.
- Επαναλαμβάνεις το ζαχάρωμα και με τους υπόλοιπους ψημένους κουραμπιέδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ