Ήρθε η ώρα για την παραδοσιακή, γεμιστή γαλοπούλα που θα τοποθετήσεις στο κέντρο του τραπεζιού τα Χριστούγεννα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 μέτρια γαλοπούλα (2 κιλά)
- 700 γρ. βοδινό κιμά
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι
- 400 γρ. ρύζι
- 500 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
- 200 γρ. ψημένοι ξηροί καρποί
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 200 ml ζωμό κότας
- θυμάρι φρέσκο
- 3 φέτες πορτοκάλι
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε μία κατσαρόλα με βούτυρο, σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά
- Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς, σβήνεις με λευκό κρασί.
- Προσθέτεις το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τους ψημένους ξηρούς καρπούς το κουκουνάρι και τα μπαχαρικά.
- Περιχύνεις το ζωμό και τα αφήνεις να βράσουν με κλειστό καπάκι, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
- Αφού πλύνεις πολύ προσεκτικά την γαλοπούλα, την γεμίζεις με το παραπάνω μείγμα και τις φέτες πορτοκαλιού.
- Τη ράβεις με μεγάλη προσοχή και με ειδική κλωστή μαγειρικής και την τοποθετείς πάνω στο ταψί, στο οποίο θα τη ψήσεις.
- Ψήνεις για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.
- Συνοδεύεις με πατάτες φούρνου ή βραστά λαχανικά.
Κεντρική photo: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ