Συνταγή για παραδοσιακό κέικ πανετόνε

3 ώρες και 45 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες
Δύσκολη
Βαθμός δυσκολίας

Αυτό το εορταστικό κέικ είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα σου. Νόστιμο, αφράτο, με σπογγώδη υφή. Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο θαύμα στο γιορτινό σου τραπέζι!

Συστατικά

  • 1 πακέτο ξηρή μαγιά (περίπου 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού)
  • 1/4 κουτ. του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 3 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κουτ. της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
  • 2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη σε κόκκους
  • 1/3 φλιτζάνι χρυσές σταφίδες
  • 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα ξινά κεράσια
  • 1/4 του φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
  • 6 κουτ. της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά
  • 1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 2 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
  • Σπρέι μαγειρικής

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, ανακατεύεις τα τελευταία 4 υλικά σε ένα μικρό μπολ και τα αφήνεις στην άκρη για 1 ώρα.
  • Στραγγίζεις τα φρούτα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και κρατάς τα φρούτα και 2 κουταλάκια λικέρ ξεχωριστά.
  • Στη συνέχεια, διαλύεις τη μαγιά και 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη στο ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ και την αφήνεις για 5 λεπτά.
  • Ανακατεύεις 1/2 ποτήρι αλεύρι και τα υπόλοιπα 6 συστατικά (με το 1/2 φλιτζάνι αλεύρι με κρόκο αυγού) σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό.
  • Προσθέτεις το μείγμα της μαγιάς και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και χτυπάς για 1 λεπτό.
  • Ανακατεύεις μέσα και τα μαριναρισμένα φρούτα, με 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, και το κουκουνάρι. Γυρίζεις τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Ζυμώνεις μέχρι να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 8 λεπτά) και προσθέτεις 1 κουταλιά της σούπας από το υπόλοιπο αλεύρι μια στο τόσο για να μην κολλήσει η ζύμη στα χέρια.
  • Βάζεις τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχει ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και σκεπάζεις από πάνω.
  • Άστο να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα.
  • Βάζεις τη ζύμη κάτω και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  • Χωρίζεις στη μέση, φτιάχνοντας δύο μπάλες και τις βάζεις σε δύο μπολ που έχεις ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και τα αφήνεις να φουσκώσουν 1 ώρα.
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Βάζεις τις δύο ζύμες στο φούρνο και ψήνεις για 30 λεπτά.
  • Μόλις το βγάλεις από το φούρνο και το αφήσεις να ξεκουραστεί, ανακατεύεις 2 κουταλάκια λικέρ και 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και αλείφεις την κορυφή του κέικ.
  • Πασπαλίζεις ομοιόμορφα με τη ζάχαρη σε κόκκους.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164