Ένα κέικ που λατρεύουν στη Βόρεια Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. Πρόκειται για το δικό τους “χριστόψωμο”, το οποίο μοιράζονται τις γιορτινές ημέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 3 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
- 2 κουτ. της σούπας κονιάκ
- 1/2 φλιτζάνι κεράσια, ξερά
- 1/3 του φλιτζανιού σταφίδες
- 1/3 του φλιτζανιού ξηρά βερίκοκα
- 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα 2%
- 2 κουτ. της σούπας γάλα
- 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 πακέτο ξηρή μαγιά
- 6 κουτ. της σούπας λιωμένο βούτυρο
- 2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1/2 φλιτζάνι γλασέ λεμόνι
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλο καβουρδισμένο
- 1 1/2 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 3 μεγάλα αβγά
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1/2 φλιτζάνι cranberries
- Μαγειρικό σπρέι
- Ζάχαρη άχνη (για ντεκόρ)
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ανακατεύεις τα 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
- Σε ένα μπολ, βάζεις το χυμό πορτοκάλι με το κονιάκ και ζεσταίνεις σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι και πρόσθεσε τα κερασάκια, τις σταφίδες και τα βερίκοκα. Αφήνεις στην άκρη για 20 λεπτά.
- Ανακατεύεις το ζεστό γάλα με το τη ζάχαρη, τη μαγιά και αφήνεις να σταθεί 5 λεπτά. Προσθέτεις και το βούτυρο μαζί με 2 αβγά και ανακατεύεις.
- Προσθέτεις το χυμό με τα φρούτα, τα φρουί γλασέ, τα αμύγδαλα και το ξύσμα. Συμπληρώνεις το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς να πάρεις μια απαλή ζύμη.
- Γυρίζεις τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις, ώστε να γίνει απαλή και ελαστική. Προσθέτεις και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζεις το ζύμωμα μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
- Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Αλείφεις με λάδι το μπολ και βάζεις τη ζύμη, γυρίζοντας να πάρει λάδι και από την πάνω πλευρά. Σκεπάζεις και αφήνεις σε ζεστό μέρος να αυξηθεί και να διπλασιάσει τον όγκου.
- Μοιράζεις την ζύμη σε 2 ίσες ποσότητες και πλάσε σε δύο ισόποσα οβάλ κομμάτια. Αρχίζεις να τυλίγεις από κάθε άκρη σφιχτά για να πάρεις δύο φραντζολάκια.
- Βάζεις τα φραντζολάκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και πάλι για 1 ώρα. Ενώνεις τώρα τα δύο φραντζολάκια σε στεφάνι.
- Ανακατεύεις το ένα αυγό με το γάλα και αλείφεις τα φραντζολάκια σου. Ψήνεις για μισή ώρα περίπου να πάρουν χρώμα
- Πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και στολίζεις με τα φρουτάκια κράνμπερι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ