Aφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι για το βράδυ του ρεβεγιόν. Αν δεν είσαι από εκείνους που συμβιβάζονται με ένα απλό κέικ, τότε δοκίμασε να κάνεις τη βασιλόπιτα τσουρέκι! Και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 650 γρ. σκληρό αλεύρι
- 175 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 κύβο (42 γρ.) μαγιάς
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. σταφίδα ξανθή
- 1 πρέζα αλάτι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Τρίψε τη μαγιά σε ένα μπολάκι και πάρε 1 κ.σ. αλεύρι και ανακάτεψέ το στο ίδιο δοχείο
- Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και συμπλήρωσε λίγο χλιαρό – όχι καυτό – γάλα ώστε να πάρεις έναν παχύ χυλό
- Σκέπασε και άφησε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να φουσκώσει
- Βάλε σε ένα μίξερ τον γάντζο για ζύμες και πρόσθεσε το αλεύρι – αφού το κοσκινίσεις, το προζύμι, τη βανίλια, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι
- Παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά να λιώσει.
- Πρόσθεσε και τη ζάχαρη να λιώσει και κατέβασε από τη φωτιά
- Χτύπησε τα αυγά με ένα πιρούνι και πρόσθεσέ τα στο λιωμένο βούτυρο. Ρίξε και το υπόλοιπο γάλα και χτύπησε όλα τα υλικά αρκετά γρήγορα
- Πρόσθεσε το βούτυρο με τα αυγά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι και άρχισε να ζυμώνεις σε χαμηλή ταχύτητα
- Πρόσθεσε και τις σταφίδες και ανακάτεψε τη ζύμη που πρέπει να είναι ελαστική με το χέρι
- Βάλε τη ζύμη σε ένα μπολ και άφησε στο φούρνο στους στους 50οC.
- Βάλε μαζί με το μπολ στο φούρνο ένα ταψάκι µε βραστό νερό και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει άλλα 40 λεπτά
- Βουτύρωσε μια φόρμα 30 εκατοστών περίπου, στρώσε μια λαδόκολλά και άπλωσε τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια.
- Άφησε πάλι όπως και πριν στο φούρνο να φουσκώσει 45 λεπτά
- Χτύπησε 1 αυγό με λίγο νερό και άλειψε το τσουρέκι
- Ψήσε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 170οC για 40 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ