Η Βασιλόπιτα δεν λείπει από κανένα σπίτι. Άλλοι την προτιμούν κέικ και άλλοι τσουρέκι… Αν είσαι από τους τελευταίους δοκίμασε την παρακάτω συνταγή…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 650 γρ. σκληρό αλεύρι
- 175 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 κύβο (42 γρ.) μαγιάς
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. σταφίδα ξανθή
- 1 πρέζα αλάτι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Τρίψε τη μαγιά σε ένα μπολάκι και πάρε 1 κ.σ. αλεύρι και ανακάτεψέ το στο ίδιο δοχείο
- Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και συμπλήρωσε λίγο χλιαρό – όχι καυτό – γάλα ώστε να πάρεις έναν παχύ χυλό
- Σκέπασε και άφησε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να φουσκώσει
- Βάλε σε ένα μίξερ τον γάντζο για ζύμες και πρόσθεσε το αλεύρι – αφού το κοσκινίσεις, το προζύμι, τη βανίλια, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι
- Παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά να λιώσει.
- Πρόσθεσε και τη ζάχαρη να λιώσει και κατέβασε από τη φωτιά
- Χτύπησε τα αυγά με ένα πιρούνι και πρόσθεσέ τα στο λιωμένο βούτυρο. Ρίξε και το υπόλοιπο γάλα και χτύπησε όλα τα υλικά αρκετά γρήγορα
- Πρόσθεσε το βούτυρο με τα αυγά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι και άρχισε να ζυμώνεις σε χαμηλή ταχύτητα
- Πρόσθεσε και τις σταφίδες και ανακάτεψε τη ζύμη που πρέπει να είναι ελαστική με το χέρι
- Βάλε τη ζύμη σε ένα μπολ και άφησε στο φούρνο στους στους 50οC.
- Βάλε μαζί με το μπολ στο φούρνο ένα ταψάκι µε βραστό νερό και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει άλλα 40 λεπτά
- Βουτύρωσε μια φόρμα 30 εκατοστών περίπου, στρώσε μια λαδόκολλά και άπλωσε τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια.
- Άφησε πάλι όπως και πριν στο φούρνο να φουσκώσει 45 λεπτά
- Χτύπησε 1 αυγό με λίγο νερό και άλειψε το τσουρέκι
- Ψήσε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 170οC για 40 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ