Το χριστόψωμο έχει διάφορες παραλλαγές! Εδώ με τη βοήθεια σκληρού αλευριού των Μύλων Αγίου Γεωργίου θα έχεις ένα πεντανόστιμο ψωμί. 7 γενιές μυλωνάδων σου εμπιστεύονται παραδοσιακές συνταγές με άρωμα Ελλάδας, πάντα με τη μοναδική ποιότητα των προϊόντων των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Ανακάλυψέ τις στο www.alevri.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 8 φλιτζάνια αλεύρι Νο 1 ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
- 60 γρ. νωπή μαγιά (ή 20 γρ. ξηρή)
- 2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/2 του φλιτζανιού μέλι
- 2 κ.γ. αλάτι
- 2/3 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γ. κανέλλα
- Λίγο γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 130 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 200 γρ. σταφίδες ξανθές
- 2 φλιτζάνια νερό
- Σουσάμι για το πασπάλισμα
- 1 ποτήρι γάλα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και πρόσθεσε το ελαιόλαδο
- Δούλεψε με τα χέρια σου και πρόσθεσε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και όλα σου τα μπαχαρικά
- Ζύμωσε καλά, προσθέτοντας σιγά, σιγά το νερό (χλιαρό) να πάρουμε μια ελαστική και λεία ζύμη
- Σκέπασε τη λεκάνη με τη ζύμη και άφησε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
- Πρόσθεσε τους ξηρούς καρπούς και συνέχισε το ζύμωμα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά
- Πλάσε ένα φαρδύ κορδόνι από τη ζύμη και φτιάξε μια μεγάλη κουλούρα με τρύπα στη μέση.
- Βάλε την κουλούρα σε ένα ευρύχωρο ταψί, αφού το λαδώσεις πρώτα
- Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε άλλη μια φορά το ψωμί να διπλασιάσει τον όγκο του
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC
- Πριν βάλεις το ψωμί στο φούρνο άλειψε την επιφάνεια με το γάλα και πασπάλισε με σουσάμι. Μπορείς να δημιουργήσεις όμορφα σχέδια με το σουσάμι
- Τρύπησε την κουλούρα ανα διαστήματα και ψήσε στο φούρνο για 20 λεπτά. Χαμήλωσε το φούρνο στους 160oC και συνέχισε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ