Site icon TLIFE

To Instagram “τιμωρεί” τους haters και τους bully-δες

Τα social media αναζητούν τρόπους να σταματήσει ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Μετά το Facebook και το Twitter έρχεται και το Instagram να τρέξει πιλοτικό πρόγραμμα για το τέλος των bully-δων και των haters. Η νέα αυτή προσπάθεια αφορά σε αυτόματη απόκρυψη των προσβλητικών σχολίων και κατέβασμα των λογαριασμών σε περίπτωση που αυτά συνεχίζονται. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα διάβασε εδώ το άρθρο του Tlife.

Επιτέλους ήταν ο καιρός να γίνει αυτή η αλλαγή στο Instagram. Πρόκειται για ένα μέσο που ασχολείται περισσότερο με την εικόνα και τη χαρά της ζωής. Φωτογραφίες μόδας, ομορφιάς, τοπίων, στιγμές από ταξίδια, gourmet πιάτα φαγητού και γενικώς ό,τι μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και να θέλουμε να το μοιραστούμε.

Ωστόσο, συχνά κάτω από τις αναρτήσεις, άνθρωποι κρυμμένοι πίσω από “μάσκες”, με ψεύτικα προφίλ, άνθρωποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα προσωπικά τους προβλήματα, ξεσπούν πάνω σε συνανθρώπους τους όλη τους την κακία και τα κόμπλεξ. Εμετικά και υβριστικά σχόλια, χλεύη και ξεσπάσματα σε καθημερινή βάση εναντίον συνανθρώπων μας, καθιστούν συχνά τα social ρωμαϊκή αρένα και όχι μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην αρένα αυτή εκτός από τούς ενήλικες πέφτουν και ανήλικοι που τα χρησιμοποιούν, χωρίς να είναι προετοιμασμένοι ψυχολογικά να αντιμετωπίσουν τον οχετό του κανιβαλισμού.

Κάποιοι λένε ότι τα social είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. Όχι δεν είναι. Στη γειτονιά, στο σχολείο, σε έναν δημόσιο χώρο ο θύτης θα το σκεφτεί δυο φορές πριν προσβάλει τον συνάνθρωπό του. Θα πρέπει να τον κοιτάξει στα μάτια και με θάρρος να πει την άποψή του. Αντίθετα, καθισμένος αναπαυτικά στη σιγουριά του καναπέ του, θεωρεί ότι μπορεί να χυδαιολογήσει και να εξυβρίσει όποιον θέλει και με όποιον τρόπο επιθυμεί.
Η ευθύνη είναι πρωτίστως ατομική. Ωστόσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υποχρέωση να κάνουν ό,τι μπορούν για να το περιορίσουν.

Ειδικά την περίοδο του κορωνοϊού ολοένα και περισσότερος κόσμος ζούσε αποκλεισμένος στο σπίτι, με ανοικτό παράθυρο στην επικοινωνία, το διαδίκτυο. Όταν όμως αυτό το παράθυρο άνοιγε, εκτός από τους πραγματικούς φίλους συχνά έμπαιναν απρόσκλητα και τα παράσιτα. Έτοιμα να “πυροβολήσουν” χωρίς δεύτερη σκέψη τον καθένα.

Αυτά τα παράσιτα πρέπει να τα περιθωριοποιήσουμε όλοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δίνουν αυτήν την επιλογή. Όταν διαβάσετε για κάποιον συνάνθρωπό σας, ειδικά αν είναι ανήλικος, κάποιο προσβλητικό σχόλιο μην το αφήσετε να περάσει. Μπορείτε να κάνετε report στο σχόλιο ή τον λογαριασμό. Η κοινωνία έχει αντανακλαστικά. Έχει κριτήριο. Και στο τέλος, το καλό θα νικήσει.

Τατιάνα

 

 

© 2025 tlife.gr