Και χωρίς καλά καλά να το καταλάβω βρεθήκαμε μια ανάσα από το Πάσχα! Δεν κατάλαβα πότε πέρασε ο καιρός και φτάσαμε σχεδόν στη Μεγάλη Εβδομάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άρχισαν να ξεφυτρώνουν γύρω μας σοκολατένια αυγά, λαμπάδες, λαγουδάκια… Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε κουλουράκια και φυσικά μοσχοβολιστά και νόστιμα τσουρέκια. Λιχουδιές που κανείς δεν αντιστέκεται.
Για φέτος λοιπόν σας έχω τη συνταγή από ένα ιδιαίτερο τσουρέκι. Κάτι που θα ξετρελάνει τα παιδιά, αλλά κι εσένα αν αγαπάς τη σοκολάτα. Τσουρέκι γεμάτο με πραλίνα φουντουκιού, πλεγμένο μέσα στη ζύμη!!! Απολαυστικό πραγματικά.
Υλικά για 2 τσουρέκια
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 5 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού
- 1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 1/2 φλιτζάνια σκληρό αλέυρι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κακουλέ
- 1/3 κ.γ. μαχλέπι
- Για την γέμιση: 5 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα φιλέ
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
Προετοιμασία
01Ζέστανε το γάλα με το νερό (χωρίς όμως να το κάψεις). Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη μαγιά και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Άφησε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια πρόσθεσε το βούτυρο, τον κρόκο αυγού, τη βανίλια και ανακάτεψε
02Σε μεγάλη λεκάνη βάλε τα στερεά, δηλαδή αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη μαζί με το κακουλέ και το μαχλέπι
03Γύρισε σιγά, σιγά τη μαγιά σου στο αλεύρι ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι. Αφού ενωθούν σχετικά τα υλικά και μαζευτούν γύρω από το κουτάλι σου, άρχισε το ζύμωμα
04 Πιάσε τη ζύμη με τα χέρια σου, ανασηκώνοντας από τη μία άκρη και σκεπάζοντας τη ζύμη. Αφού γίνει λεία και απαλή σκέπασε με βαμβακερή πετσέτα και άφησε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα
05Γύρισε το ζυμάρι και πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνέχισε το δίπλωμα-ζύμωμα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Βάλε πάλι τη ζύμη στη λεκάνη, σκέπασε και άφησέ τη όλο το βράδυ να ξεκουραστεί.
06Βάλε τώρα την πραλίνα, το βούτυρο λιωμένο (πρόσεξε μην το κάψεις), τα αμύγδαλα, το ξύσμα και το κονιάκ σε έναν επεξεργαστή και χτύπησε να πάρεις μια ομοιόμορφη πάστα. Πρόσεξε να μην είναι πολύ σφιχτή, ούτε όμως αραιή
07Πάρε τη ζύμη και χώρισέ τη σε δύο κομμάτια. Άνοιξε κάθε κομμάτι σε φύλλο 3-4 εκατοστά. Άλειψε όλη την επιφάνειά του με την πραλίνα και τύλιξε το φύλλο σφιχτά, σε ρολάκι
08Κάνε το ίδιο με το άλλο κομμάτι ζύμη και βάλε τα ρολάκια στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει καλά
09Βγάλε τα δύο ρολάκια και με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόψε κάθε ρολάκι κατα μήκος στα δύο, ώστε να φαίνονται οι στρώσεις της πραλίνας
10Πάρε τα δύο κομμάτια με τις στρώσεις πραλίνας να κοιτούν προς τα πάνω και πλέξε την πλεξούδα σου. Σκέπασε και άφησε για ακόμη 30 λέπτα να φουσκώσουν ελαφρά
11Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC. Πέρασε με το χτυπημένο αυγό κι ένα πινέλο τα σημεία που δεν είναι σοκολατένια. Βάλε σε ταψάκι με λαδόκολλα
12Ψήσε για 30 λεπτά να πάρουν ροδαλό χρώμα. Βγάλε το ταψί από το φούρνο και αφού κρυώσουν λίγο μετάφερε σε σχάρα να κρυώσουν καλά
Tip
Το μυστικό για αφράτα τσουρέκια είναι η υπομονή. Μην βιαστείς να ξαναζυμώσεις και να ψήσεις γιατί δεν θα δώσεις στο τσουρέκι σου το χρόνο να γίνει όσο αφράτο πρέπει…
Kαλή σας όρεξη!
Φιλάκια,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ