Κρύωσε ο καιρός. Οι συνήθειές μας άλλαξαν, τα ρούχα μας άλλαξαν και στο τραπέζι μας επέστρεψαν ξανά οι ζεστές σουπίτσες. Χειμώνας!
Ένα μπολ αχνιστή νοστιμιά που αλλάζει τη θερμοκρασία του σώματός σου χωρίς να βαραίνει το στομάχι σου. Πολύ εύκολα και πολύ οικονομικά. Ειδικά η συνταγή που σου έχω σήμερα δεν θα σου κοστίσει περισσότερα από 3-4 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γαλλική κρεμμυδόσουπα. Η πιο διάσημη σούπα από τη Γαλλία είναι απλή, έχει φίνα γεύση και θα αποπλανήσει τον ουρανίσκο σου το τραγανό ψωμάκι της με το λιωμένο τυρί.
Υλικά για 4 άτομα
- 6 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 ποτήρι κρασί
- 1 λίτρο νερό
- Αλάτι, πιπέρι
- 6 φέτες ψωμί του τοστ
- 100 γρ.τριμμένο κίτρινο τυρί (Έμενταλ, γκούντα)
Προετοιμασία
01Καθάρισε τα κρεμμύδια και ψιλόκοψε. Σόταρε σε κατσαρόλα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο μαζί, ώσπου να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
02 Πασπάλισε με το αλεύρι και στη συνέχεια πρόσθεσε το νερό ζεστό μαζί με το κρασί. Αλατοπιπέρωσε
03Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε την σούπα σου να σιγοβράσει για 20 λεπτά
04 Στο μεταξύ φρυγάνισε τις φέτες ψωμί του τοστ. Μπορείς να το κάνεις είτε σε μια τοστιέρα ή ακόμη βάζοντάς τα σε ένα ταψάκι και ψήνοντας για 4-5 λεπτά στο γκριλ του φούρνου
05Τοποθέτησε κάθε ψωμάκι σε ένα πυρίμαχο μπολάκι (μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις τα πήλινα μπολάκια από το παραδοσιακό γιαούρτι που αντέχουν στο φούρνο) αφού η σούπα σου θα περάσει και από το φούρνο για το τελείωμα
06Πασπάλισε με τη μισή ποσότητα τυριού και μοίρασε πάνω από το ψωμάκι και το τυρί τη σούπα σου στα μπολάκια.
07Πασπάλισε κάθε μπολάκι με το υπόλοιπο τυρί και βάλε στο γκριλ του φούρνου να γκρατινάρεις (δηλαδή να φτιάξεις μια τραγανή λεπτή κρούστα από λιωμένο τυράκι στην επιφάνεια της σούπας) για 3-4 λεπτά. Η γαλλική σπεσιαλιτέ σου είναι έτοιμη για σερβίρισμα
Tip
Απλή συνταγή που η Γαλλίδα παίζει στα δάκτυλα… δύο μικρές λεπτομέρειες (που κλέψαμε από γαλλίδα μαμά) θα κάνουν τη διαφορά. Διάλεξε πολύ προσεκτικά τα κρεμμυδάκια σου να μην είναι μαλακά στην αφή, ούτε πολύ μεγάλα, ούτε πολύ μικρά. Προτίμησε τα κίτρινα με καφετί φλούδα και όχι τα λευκά. Τέλος μην βιαστείς στο σοτάρισμα. Πρέπει το κρεμμύδι να καραμελώσει καλά μέσα στο βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Φιλάκια,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ