Έρχονται Χριστούγεννα. Τα πάντα είναι στολισμένα. Και είναι μια νότα χαράς και αισιοδοξίας μέσα στη δύσκολη επικαιρότητα με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά.
Φωτάκια, μελωδίες, ζαχαρωτά, χριστουγεννιάτικα δέντρα και υπέροχες μυρωδιές που μας ταξιδεύουν πίσω στην παιδική μας ηλικία. Τα Χριστούγεννα κρύβουν μέσα τους αυτήν την καθαρή, ατόφια παιδική χαρά. Και κάθε χρόνο, καταφέρνουν και με γυρίζουν πίσω. Η πιο έντονη στιγμή, η πιο χαρακτηριστική γιορτινή ανάμνηση για μένα, είναι η μυρωδιά του μελομακάρονου από την κουζίνα της μαμάς μου. Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια συνταγή που θα μοιραστώ και μαζί σας. Γιατί είναι πραγματικά τα πιο γευστικά μελομακάρονα που έχω δοκιμάσει. Το μυστικό τους; Η γέμιση από τραγανό καρύδι και το γεγονός πως είναι τόσο καλά μελωμένα που λιώνουν στο στόμα από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα των γιορτών.
Υλικά για 60 κομμάτια
-4 φλιτζάνια ελαιόλαδο (ή καλαμποκέλαιο για πιο τραγανά / ελαφριά μελομακάρονα)
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-1 φλιτζάνι κονιάκ
-2 κοφτά κ.γ. σόδα
-4 κ.γ. baking powder
-Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
-2 κιλά αλεύρι
-Γαρύφαλο σε σκόνη (ελάχιστο στη μύτη του κουταλιού)
-Κανέλα
-Καρύδια
-Ζάχαρι άχνη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
-4 φλιτζάνια νερό
-4 φλιτζάνια ζάχαρη
-4 φλιτζάνια μέλι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προετοιμασία
1.Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού
2.Διάλυσε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, πρόσθεσε και το γαρύφαλο και το χυμό στα υπόλοιπα υλικά
3.Ανακάτεψε όλα τα υλικά να γίνουν ένα σώμα. Καλό είναι να το κάνεις με το χέρι, γιατί τα περισσότερα υλικά είναι υγρά
4.Ανακάτεψε το αλεύρι με το baking powder και πρόσθεσέ το σιγά – σιγά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά
5.Ανάμειξε το ζυμάρι σου μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα ζύμωμα
6.Άφησε τη ζύμη 10 λεπτά στο μπολ να σταθεί
7.Στο μεταξύ χοντρόκοψε το καρύδι και ανακάτεψέ το με λίγη κανέλα και ζάχαρη άχνη
8.Κάνε τη ζύμη μικρά μπαλάκια με τα χέρια σου. Άνοιξέ τα μέσα στην παλάμη σου και γέμισέ τα με μια κουταλιά από το χοντροκομμένο καρύδι. Κλείσε τη ζύμη και στρώσε τα μελομακάρονα στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω
9.Βάλε τα μελομακάρονα σε ταψί (όχι λαμαρίνα) χωρίς να το λαδώσεις ή να το βουτυρώσεις
10.Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά
11.Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοίμασε το σιρόπι σου. Βάλε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι να πάρουν βράση. Το σιρόπι θα αφρίσει. Αφαίρεσε με ένα σουρωτήρι τον αφρό και άφησέ το να βράσει για 5 λεπτά. Κλείσε τη φωτιά και κράτησε το σιρόπι ζεστό.
12.Όταν τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, βγάλε το ταψί από το φούρνο και άφησέ τα 5 λεπτά πριν ξεκινήσεις να τα σιροπιάζεις
13.Με μια μεγάλη κουτάλα ξεκίνα να περιχύνεις τα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι. Άφησέ τα μερικά λεπτά να τραβήξουν και γύρισέ τα από την ανάποδη. Επανάλαβε την ίδια διαδικασία για μια ακόμη φορά. Άφησε τα μελομακάρονα και πάλι να πιουν το σιρόπι μερικά λεπτά. Γύρισε τα μελομακάρονα και άφησέ τα μια ώρα μέσα στο ταψί να τραβήξουν όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται.
14.Βάλε τα μελομακάρονα στην πιατέλα και πασπάλισέ τα με το καρύδι της γέμισης, ελαφρώς πιο ψιλοκομμένο.
Tip
Πρέπει το σιρόπιασμα να γίνει όσο τα μελομακάρονα, αλλά και το σιρόπι είναι ζεστά. Έτσι θα τραβήξουν περισσότερο σιρόπι και κυριολεκτικά θα λιώνουν στο στόμα
Καλές γιορτές,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ