Αν και η θερμοκρασία δεν έχει πέσει αναλόγως, επίσημα βρισκόμαστε στο βαθύ φθινόπωρο. Νυχτώνει νωρίς, το σπίτι είναι το καταφύγιό μας και το comfort food πρωταγωνιστεί στις απολαύσεις μας. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, όλοι θέλουμε να απολαύσουμε κάτι εξαιρετικά νόστιμο, κάτι που δεν θα μας απασχολήσουν οι θερμίδες του για μία φορά, κάτι που θα μας κάνει να νιώσουμε γευστικά ευτυχισμένοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάτι τέτοιο σας έχω σήμερα. Λαζάνια στο φούρνο με σπανάκι, μανιτάρια και τριλογία τυριών. Μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει τους αγαπημένους σου, ένα φαγητό που ταιριάζει γάντι στην εποχή…
Χρόνος: 1 ώρα 20 λεπτά
Τα υλικά που θα χρειαστείς για 12 κομμάτια:
Για τα λαζάνια:
9 λαζάνια
430 gr ρικότα
300 gr σπανάκι
3 φλ. μοτσαρέλα κομμένη
3/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ. σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για την μπεσαμέλ:
1/4 φλ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
500 gr μανιτάρια σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ. γλυκού βασιλικός ξερός
1/2 κ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Τι πρέπει να κάνεις:
-Προθέρμανε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και τοποθέτησε τη σχάρα στην μεσαία θέση.
-Σε ένα κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρισε το σκόρδο με το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για τέσσερα λεπτά.
-Πρόσθεσε το αλεύρι και καβούρδισέ το για ένα λεπτό, ανακατεύοντας με τα υπόλοιπα υλικά.
-Ρίξε σιγά-σιγά και το γάλα στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας έντονα και συνεχόμενα για τρία λεπτά, ώστε να μην σβολιάσει.
-Πρόσθεσε τον βασιλικό, τη ρίγανη και το μοσχοκάρυδο στην μπεσαμέλ, αλατοπιπέρωσε και άφησέ την στην άκρη.
-Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράσε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σούρωσέ τα.
-Στη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους (23x33cm) άπλωσε ένα φλιτζάνι μπεσαμέλ.
-Κάλυψε τη βάση με τρία λαζάνια, την μισή ρικότα, το μισό σπανάκι, ένα φλιτζάνι μοτσαρέλα και 1/4 φλιτζανιού παρμεζάνα.
-Επανάλαβε τη διαδικασία σε μια δεύτερη στρώση και τελείωσε με τα τελευταία τρία λαζάνια, την μπεσαμέλ και τα υπόλοιπα τυριά.
-Ψήσε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, γύρισε το φούρνο στο γκριλ και ψήσε για άλλα τρία λεπτά.
-Άφησε τα λαζάνια να “σταθούν” για 15 λεπτά και σέρβιρε σε κομμάτια πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή απόλαυση,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ