Όταν η θερμοκρασία πέφτει, η διάθεσή μας για cocooning και ζεστό φαγητό αυξάνεται. Τον Χειμώνα η κουζίνα γίνεται πρωταγωνίστρια και οι έντονες γεύσεις είναι απαραίτητες. Γι’ αυτό σήμερα αποφάσισα να ταξιδέψω τον ουρανίσκο σας βόρεια, σε ένα πιάτο που μπορεί να ζεστάνει τις κρύες μέρες της εποχής.
Ένα μελωμένο, γευστικό γκούλας, μια συνταγή από το βορρά με βάση τα τρυφερά κομμάτια μοσχάρι, διάφορα λαχανικά και αρωματική πάπρικα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολλοί ετοιμάζουν την ίδια συνταγή ως σούπα. Εγώ όμως προτιμώ να είναι δεμένη η σάλτσα του όσο σιγοψήνεται για αρκετή ώρα στο φούρνο.
Υλικά για 4 άτομα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 700 γρ. μοσχαρίσια σπάλα (ή κιλότο) κομμένο σε κυβάκια
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
- 75ml (1 μικρό ποτηράκι του κρασιού) λευκό ξηρό κρασί
- 300ml ζωμό βοδινού (αν δεν βρεις λιώσε έναν κύβο βοδινού σε αντίστοιχη ποσότητα ζεστό νερό)
- 3-4 κλωναράκια πλατύφυλλο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- 150ml ξινή κρέμα/sourcream (Μάθε πώς θα την κάνεις μόνη σου με ένα “κλικ” εδώ)
Προετοιμασία
01Προθέρμανε το φούρνο στους 170oC
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
02Ζέστανε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Αλεύρωσε το μοσχάρι και τινάζοντας να φύγει το παραπάνω αλεύρι θωράκισε στο καυτό λάδι από όλες τις πλευρές. Βγάλε το κρέας σε πιατέλα
03Πρόσθεσε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και σόταρε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πράσινη και την κόκκινη πιπεριά να μαλακώσουν.
04 Γύρισε τώρα και το κρέας σου στην κατσαρόλα και ρίξε μαζί τον πελτέ και την πάπρικα. Συνέχισε το ψήσιμο για ένα δύο λεπτά να αναμειχθούν τα υλικά. Τέλος πρόσθεσε τις τομάτες, το κρασί και το ζωμό βοδινού.
05 Σκέπασε και βάλε το φαγητό στο φούρνο να σιγοψηθεί για 1 ½ ώρα τουλάχιστον. Αν η κατσαρόλα σου δεν μπαίνει σε φούρνο γύρισε το φαγητό σου σε γάστρα με καπάκι και βάλε στο φούρνο. Μπορείς εναλλακτικά να συνεχίσεις το ψήσιμο στο μάτι της κουζίνας, φροντίζοντας να ξεσκεπάσεις την κατσαρόλα στο μισό χρόνο.
06 Πασπάλισε το φαγητό με το μαϊντανό, αλατοπιπέρωσε και ρίξε την sour cream. Σέρβιρε
Tip
Βάλε τη δική σου ελληνική πινελιά στο γκούλας! Αντί για sour cream τελείωσε το φαγητό σου με ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Θυμήσου μόνο να το ρίξεις στο ζεστό φαγητό με ένα κ.γ. κορν φλάουρ ώστε να μην κόψει… Αν θέλεις μπορείς να βάλεις στη γάστρα σου και μερικές πατατούλες που θα ψηθούν με το κρέας και θα τις σερβίρεις ως συνοδευτικό!
Kαλή σας όρεξη!
Φιλάκια,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ