Ανθισμένες Πασχαλιές μοσχοβολάνε παντού. Πλησιάζει το Πάσχα. Η κουζίνα γεμίζει με υλικά, ακολουθεί τα ήθη και τα έθιμα και μοσχοβολάει. Μεγάλη Πέμπτη ψήνουμε τα κουλουράκια μας. Πλάθουμε πλεξίδες, σαλιγκαράκια, κυκλάκια… για το καλό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια ωραία διαδικασία να μοιραστείς με τα παιδιά σου κι ας μοιάζει μετά ο χώρος σαν να τον έχεις βομβαρδίσει με αλεύρι και αυγά. Το σπίτι γεμίζει μυρωδιές και δεν βλέπεις την ώρα να τα βγάλεις από το φούρνο…
Αυτή είναι η δική μου κλασική συνταγή για αφράτα και νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια.
Υλικά για 50 κομμάτια
- 1 κιλό αλεύρι
- 6 αυγά
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 250γρ. φλιτζάνι φυτίνη
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 φακελάκι αμμωνία
- 1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
- 1 βανίλια
- Το ξύσμα από ένα λεμόνι
- 2 κ.σ. baking powder
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο σε λίγο νερό
Προετοιμασία
01Ανακάτεψε τη φυτίνη και το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και πρόσθεσε ένα, ένα τα αυγά. Χτύπησε να αφρατέφουν καλά και να ασπρίσουν
02Ζέστανε ελαφρά το γάλα (πρόσεχε αν το ζεστάνεις πολύ, θα χαλάσει η αμμωνία και δεν θα φουσκώσουν τα κουλουράκια) και ρίξε μέσα την αμμωνία να λιώσει
03Πρόσθεσε το γάλα με την αμμωνία, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού στο μείγμα με τα αυγά και συνέχισε το χτύπημα. Ίσως τώρα χρειαστεί να αλλάξεις τα εξαρτήματα του μίξερ και να βάλεις εκείνα για τις ζύμες
04 Συνέχισε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά, σιγά και το αλεύρι στο οποίο έχεις ανακατέψει και το baking powder
05 Το ζυμάρι σου πρέπει να είναι λείο, σφιχτό και να στέκεται στα χέρια. Και εδώ αρχίζει η διασκέδαση. Πάρε τη ζύμη και σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ξεκίνα να ανοίγεις μπαστουνάκια για σαλιγκαράκια, πλεξούδες και πεταλουδίτσες.
06 Στρώσε σε ταψί με απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά. Άλειψε με τον κρόκο αυγού και ψήσε στους 180oC για περίπου 30′ λεπτά ή μέχρι να δεις να παίρνουν χρώμα
Tip
Η αμμωνία έχει ένα ιδιαίτερο και πολύ χαρακτηριστικό άρωμα. Αν πιστεύεις πως σε ενοχλεί βάλε μια, δυο βανίλιες ακόμη.
Kαλή σας όρεξη!
Φιλάκια,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ