Συνάντησα την Τασία, την ξακουστή μαγείρισσα του Φισκάρδου και αυτό το καλοκαίρι. Κάθε φορά που με φέρνει ο δρόμος μου στο καταπράσινο νησί του Ιονίου, πάντα κάνω μια στάση στο Φισκάρδο. Είναι πανέμορφο, είναι γραφικό και έχει ωραίο φαγητό.
Την παρατηρούσα αεικίνητη, να τρέχει πέρα δώθε για τις παραγγελίες. Η βροντερή φωνή της ακουγόταν και πέρα από τα “σύνορα” της διάσημης πλέον ταβέρνα της. Έδινε διαρκώς οδηγίες στο προσωπικό. Από το αετίσιο μάτι της δεν ξέφευγε τίποτα. Την παρατηρούσα και σκεφτόμουν ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας της; Γιατί από όλες τις ταβέρνες της Κεφαλλονιάς τούτη είναι η πιο ξακουστή;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι πολλά μαζί. Είναι η αγάπη και η έμπνευση για την μαγειρική. Τα καλά υλικά και οι δημιουργικές συνταγές.
Καλά εστιατόρια, όμως, υπάρχουν πολλά στα νησιά μας και με πολύ καλό φαγητό.
Η Τασία όμως δεν είναι απλώς μια καλή μαγείρισσα. Είναι ένας πολύ ζεστός και φιλόξενος άνθρωπος με έντονο κεφαλλονίτικο ταμπεραμέντο. Τρέχει να σου φέρει ζυμωτό ψωμί να πάρεις μαζί φεύγοντας, φρέσκια ντοματούλα από το περιβόλι ή λίγη από τη φημισμένη της κρεατόπιτα. Δεν θες πολύ για να… λιώσεις με τόση ζεστασιά. Η ελληνική αξεπέραστη φιλοξενία!
Επίσης η Τασία έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο, ως πανέξυπνη επιχειρηματίας, τη φυσική ομορφιά του Φισκάρδου και τον ελλιμενισμό των μεγάλων και μικρών σκαφών εκεί. Την “έχτισε” τη διάσημη πελατεία της. Φρόντισε, με πολύτιμο συνεργάτη τον αδελφό της, τον Πολυχρόνη, ακόμη και για το πού θα δέσουν τα σκάφη τους οι ισχυροί φίλοι της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ξυπνώντας το πρωί, την είδα από τις οκτώμιση να κάθεται έξω από το μαγαζί σε ένα τραπεζάκι και να επιβλέπει τα γκαρσόνια που ετοίμαζαν τα τραπέζια. Είναι εκεί διαρκώς. Στην κουζίνα, στο σερβίρισμα. Με μαγικά δεν χτίζονται επιχειρήσεις. Αν δεν είσαι από πάνω δε γίνεται τίποτα. Αγάπη και μεράκι θέλει η δουλειά.
Δοκίμασα ένα εξαιρετικό, κλασικό, ελληνικό πιάτο της. Έφαγα μοσχαράκι στη γάστρα με μελιτζάνες. Της ζήτησα τη συνταγή και σας την παραθέτω για να την κάνετε στο σπίτι και να πάρετε μια γεύση από Φισκάρδο.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι για κοκκινιστό
- 1 κιλό κόκκαλο από μοσχάρι
- 1 και 1/3 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 γαρύφαλλα
- 500 γραμμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 δαφνόφυλλο
- 500-600 γραμμ. ώριμες φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκια
- μισό ποτήρι κόκκινο κρασί
- μια κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 8-10 ποτήρια νερό
- 5 μελιτζάνες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
- μισό κιλό φέτα κομμένη σε χοντρά κομμάτια
Προετοιμασία
01Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το μοσχάρι που έχουμε πλύνει και το έχουμε κόψει σε περίπου 5 με 6 κομμάτια.
02Βάζουμε το τσιγαρισμένο κρέας σε κατσαρόλα μαζί με το κόκκαλο.
03Στο τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο να τσιγαριστούν, προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, την τομάτα πελτέ διαλυμένη στο κρασί να πάρουν μια βράση.
04Τα αδειάζουμε όλα στην κατσαρόλα με το κρέας μαζί με αλάτι, πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το γαρύφαλλο.
05Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει για 1,5 με δύο ώρες. Εν τω μεταξύ τηγανίζουμε τις μελιτζάνες.
06Μισή ώρα πριν τελειώσει το βράσιμο του κρέατος, το ρίχνουμε σε ένα ταψί μαζί με τη σάλτσα του, το σκεπάζουμε με τις μελιτζάνες και τη φέτα και ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.
Με πολλή αγάπη και πασπαλισμένα με το αεράκι του Ιονίου φιλιά,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ